czwartek, 25 lipca 2013

Stawiam na Tolka Banana

Wakacji ciąg dalszy. Tym razem w popołudniowym upale robimy zdjęcia chlebka bananowego, który dużo bardziej pasuje do klimatów jesiennych. Można ostatecznie jednak uznać to przedsięwzięcie za wakacyjne, gdyż chlebek bananowy z masłem orzechowym sprawia, że można się poczuć jak na wielkiej wycieczce po Stanach. 

Chlebek bananowy
100 g masła
4 dojrzałe banany
1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżeczki sody
1,5 szklanki mąki
1 szklanka siemienia lnianego

Banany rozdrobnić widelcem, lub w malakserze, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać (najłatwiej byłoby i to zrobić w malakserze). Przełożyć do foremki i piec w 180 stopniach przez godzinę. Można zostawić w piekarniku trochę dłużej (do 70 - 80 minut), jeśli nie będzie gotowy, ale należy pamiętać, że ciasto całkiem suche nigdy nie będzie. Z podaną ilością cukru chlebek wyjdzie dość słodki, będzie raczej ciastem. Aby był bardziej chlebkiem można dodać nawet o połowę mniej cukru. Można również podawać go z masłem orzechowym, jest wtedy wspaniały!!!
Smacznego życzy A. ( z Anią)!

5 komentarzy:

  1. Chlebek bananowy z masłem orzechowym musiał być pyszny ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. przecież to brzmi taaak cudownie, że nawet upał temu nie może zaszkodzić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upał nie szkodzi, cieszymy się, że wreszcie jest lato!

      Usuń
  3. Ten chlebek babanowy jest super, ja zmieniłam pzrepis w ten sposób, że:
    dodaję w miejsce części mąki-otręby owsiane,
    cukru tylko pół szklanki, a siemię pzred dodaniem zaparzam.
    PYYYCHA! Naprawdę i to bezkarna bo zdrowa!
    Pa! M/A

    OdpowiedzUsuń