sobota, 10 maja 2014

Asparagus

Grałabym. Ale nie na gitarze czy cymbałkach. W zgadywanie.  W zgadywanie, kim są ludzie którzy spacerują przede mną po parku, w wymyślanie historii ich całego życia, w dodawanie do ich imion przydomków. No ewentualnie zadowoliłabym się też zgadywaniem na egzaminie, ale to zdecydowanie zbyt przyziemne. Ostatnio tak zgaduję całkiem trafnie. Gdyby nie to, że jestem taka roztropna, zajęłabym się pewnie hazardem. Zgaduję również, że szparagi już raczej nie potanieją. Nic innego nie pozostaje mi, jak tylko jeść je tak często, że nie będzie mi żal się z nimi żegnać.  
Tak w ogóle to szparagi są nie tylko zdrowe, ale wręcz lecznicze (pod taką nazwą też figurują). Jak Wam skoczy ciśnienie to koniecznie zjedzcie sobie takiego szparaga (ponoć przynosi ulgę). Co zaś również pewne - szparagi mają tryliard różnych fajnych witamin i soli mineralnych i są gotowe się nimi podzielić.  

Couscous ze szparagami

pęczek szparagów,
8 truskawek,
dwa ogórki gruntowe,
garść ziół: mięta, natka pietruszki, może być kolendra,
100-150 g kaszy couscous,
garść grana padano startego na wiórki,
sok z połowy limonki,
sól,
chili,
dobrej jakości oliwa z oliwek.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, osuszyć. Rozgrzać oliwę i smażyć szparagi 10-15 minut (w zależności czy lubimy mocno chrupiące, czy bardziej miękkie), posypać gruboziarnistą solą i chili, w międzyczasie zagotować wodę i najlepiej na parze ugotować couscous, ale jeśli wam się nie chce to wystarczy zalać wodą trochę ponad wysokość kaszy i zostawić od przykryciem, aż wypije wodę. Dodać kaszę do szparagów, wymieszać, zdjąć z palnika i dodać pokrojonego ogórka, posiekane zioła, polać sokiem z limonki, dodać pokrojone truskawki, starty grana padano, wymieszać, polać oliwą z oliwek i doprawić do smaku.
Smacznego życzy J.!

4 komentarze:

  1. MAMUŚKU DROGA, ALE PYCHA!
    Zrobiłam, zeżarłam, zemdlałam (z zachwytu!)
    Zdecydowanie polecam bo wypróbowałam ten sposób. Ale jak grillować - to tylko zielone, a jak gotować na parze - to tylko białe (grube, wręcz tłuste). Białe też tylko na zupkę zdatne. Pozdrawiam J

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ale mało...
    nie leńcie się dziewczyny i piszcie więcej, bo nie znacie dnia ani godziny.M

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne, dobre, aż żal dupę ściska, że jak tak gotować nie potrafię..ale co tam.. spróbuję..

    OdpowiedzUsuń