piątek, 30 listopada 2012

Blues (nasz setny post!)

Jesienna melancholia zbutwiałych liści odbija się w spojrzeniach naszych nieobecnych oczu zza brudnych szyb. Deszcz okrutnie bębni o bezduszną stal parapetów. W takt tego rytmu biją nasze nowoorleańskie serca. Tak! Jesteśmy bluesmenami. Nie da się ukryć (szczególnie przed naszymi sąsiadami). Rozsiadamy się wygodnie, wieczorem i zaczynamy koncert na dwie harmonijki - ustne. Jedna chińska, druga z Lidla...Gdy ucichną ostatnie akordy tej poruszającej muzyki, można, a nawet jest zalecane, aby spożyć krzepiącą strawę. Jesienną sałatkę. Jak następuje:  
Sałatka z pieczonych warzyw
1 papryka,
1 czerwona cebula,
1 mała cukinia,
2 buraki,
1/2 bakłażana,
pomidor,
sałata (u nas - świeży szpinak),
tymianek,
ser halloumi,
sos:
dwie łyżki jogurtu,
1 łyżka majonezu,
ząbek czosnku,
chilli, tymianek, cząber
sól, pieprz
Buraka obrać i pokroić w plastry, paprykę pokroić w ćwiartki (ze skórką), bakłażana też, jak również obraną cebulę, cukinię w plasterki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować z każdej strony oliwą z oliwek, posypać grubą solą, tymiankiem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu obrać paprykę ze skóry i drobniej pokroić w paski. Umyć sałatę i pomidora, pokroić. Zrobić sos: wymieszać jogurt z majonezem, startym czosnkiem i przyprawami - do smaku. Ser halloumi zgrillować (na patelni grillowej). Warzywa dodać do sałaty i pomidora, dodać ser i polać sosem. Gotowe!
Smacznego życzą J. i A.!

4 komentarze:

  1. Super ten Wasz blog, czyta się jak powieść w odcinkach no i te super zdjęcia!!!!!!!!!!!!!
    Sto lat sto lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ale, że się wam chce piec te warzywa...
    ja mam za mało napędu, ale chętnie takie cudo zjem, jeżeli ktoś mi to przygotuje.
    pozdrawiam z Gdańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za uznanie:)! Pieczone warzywa są warte zachodu. Szczególnie uzależniające jest połączenie buraka z halloumi. Gwarantujemy - wystarczy raz spróbować, a pieczenie warzyw nie będzie już więcej stanowić problemu, jedynie samą przyjemność!

      Usuń
  2. Świąt białych, pachnących choinką, skrzypiących śniegiem pod butami,
    Spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych niespodziewanych prezentów.
    Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok 2013,
    Żeby był jeszcze lepszy niż ten, który właśnie mija.
    życzy Christopher http://edicook.blogspot.com
    Ps.blog ciekawy.Osobiście "Oskar" za mus czekoladowy - jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za życzenia! My również życzymy wszystkiego najlepszego z okazji Świąt. Na świąteczne przepisy i więcej życzeń przyjdzie jeszcze czas (mamy nadzieję!)
      Pozdrawiamy!

      Usuń