Dziś podajemy przepis na to, jak zostać szpiegiem lub/oraz agentem.
Krok pierwszy - wyczaj problem.
Krok drugi - skołuj czarne okulary i gazetę.
Krok trzeci - bądź czujny.
Krok czwarty - nie daj się poznać.
Krok piąty - rozwiąż zagadkę.
Krok szósty - zjedz kolację.
Jako kolację proponujemy sycące ravioli.
Ravioli z pieczoną dynią i ricottą
150 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
2 jajka
200 g dyni
oliwa z oliwek
150 g ricotty
2 ząbki czosnku
tymianek, sól, pieprz, chilli
odrobina parmezanu,
kilka świeżych listków szałwii, 2 łyżki masła
Dwa rodzaje mąki pomieszać, wbić jajka i ugnieść. Rozwałkować na dwa cienkie płaty.
Przygotować farsz. Dynię pokroić w kawałki i upiec ze skórką (180 stopni, 30 minut). Obrać dynię ze skórki i podsmażyć z czosnkiem i przyprawami na oliwie. Zblendować. Dodać ricottę. Małe porcje farszu kłaść na jeden płat ciasta w niewielkiej odległości od siebie, przykryć drugim płatem i radełkiem wycinać kwadraty. Gotować około 3 - 4 minut w mocno osolonej wodzie.
W międzyczasie roztopić w rondelku masło razem z szałwią i polać nim gotowe ravioli. Podawać posypane startym parmezanem.
Smacznego życzą J. i A.!
Greatings from me and my beretta!
OdpowiedzUsuńmyślałam że to z dyniowym nadzieniem, bo było takie złociste. Ale chętnie wypróbowałabym tych ravioli również z ricottą.
OdpowiedzUsuńMnemonique, w naszym nadzieniu jest zarówno dynia jak i ricotta, więc tym bardziej polecamy:)
OdpowiedzUsuń