Dlaczego to określenie jest pejoratywne? Przecież buraki są najpyszniejsze na świecie! I tak niedoceniane! Dzisiaj wraz z moją współlokatorką, Chinką jadłyśmy na obiad paszteciki z ciasta francuskiego z pieczonym burakiem, pieczoną cebulą, kurczakiem i mozarellą. Queen była zachwycona burakami, a ja dumna z polskich warzyw!
Paszteciki z polskim burakiem:
2 buraki
1 mała czerwona cebula
mozarella
1 pierś z kurczaka
oliwa
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
chilli
sól
płat gotowego ciasta francuskiego
Buraki obieramy i kroimy, podobnie z cebulą. Układamy na blasze smarujemy oliwą, posypujemy solą i chilli. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15- 20 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy z wyciśniętym czosnku, soli i oliwie. Smażymy kilka minut na patelni. Mozarellę kroimy w paseczki. Warzywa, ser i mięso łączymy na patelni zdjętej z gazu. Można dolać kilka kropli octu winnego. farsz nakładamy na kwadraty z ciasta francuskiego. Zawijamy rogi kwadratów, by utworzyły coś w rodzaju kopert. Pieczemy w 190 stopniach przez około 9 minut.
Bardzo fajny i nieoklepany sposób na buraka i do tego bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny, ciekawy przepis. gratulacje.
OdpowiedzUsuńNO nie.. wymiękam..
OdpowiedzUsuńzaraz idę do piwnicy i se zrobię to buraczane cudo!!
Tylko po cholerę to ciasto francowate(czytaj: francuskie?
Postanawiam tak: albo w cieście ryżowym, takim cieniutkim, elastycznym se zrobię, bo mi jeszcze smak buraka ta franuszczyzna przykryje, albo nawet i bez nijakiego ciasta tylko: podpiekę, wymieszam i wciągnę, ot, co!!!
Kuchenny bałagan, dziękujemy. Polecamy:)
OdpowiedzUsuńOśrodki Kaszuby, (chcemy na Kaszuby, kiedy będą wakacje!)również dziękujemy!
Anonimowy, ja użyłam ciasta francuskiego chyba dlatego, że akurat miałam w domu. Ale - racja - najlepszy jest burak pieczony sam w sobie. Na kanapce, z serem feta, w sałatce z halloumi, z cukinią, z bakłażanem, z marchewką. Ale ciasta ryżowego bym się bała, bo takie białe i delikatne, burak je zafarbuje i będzie brzydko, albo nawet pęknie. Ale nie wiem, nie jestem zbyt doświadczona w obcowaniu z tym ciastem, więc proszę się zbytnio nie sugerować.
Pozdrawiam!