Składniki:
3 duże pomidory
5 kromek czerstwego chleba
1 mała czerwona cebula w półtalarkach
2 małe ząbki czosnku
spory pęczek bazylii
sól
szczypta cukru
2 łyżki octu winnego
oliwa extra vergine
Jeśli chleb nie jest całkiem stary, to podsuszamy go w piekarniku uprzednio pokroiwszy go w kostkę. Cebulę marynujemy w occie i oliwie. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, wyciskamy czosnek, dodajemy chleb i grubo posiekaną bazylię i mieszamy i jemy.
Smacznego życzą J. i A.!
P.S. Warto zrobić bardzo dużo sałatki, ponieważ jest pyyszna! Nam już nic nie zostało - jakby co.
biduśka! ale z drugiej strony, przynajmniej ktoś Ci gotuje, a my musimy sobie radzić sami.zdrowiej!
OdpowiedzUsuńFajnie gdy ktoś wyratuje i ugotuje coś pysznego! pancetta jeszcze przede mną, a Twoja bardzo zachęca :)
OdpowiedzUsuńcudnie kolorowa sałatka, takie uwielbiam najbardziej! życzę A. powrotu do zdrowia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Przepyszne, jadłam replaya i potwierdzam. Pozdro szejset dla wszystkich parających się sztuką kulinarną.
OdpowiedzUsuń